NAJWA ANAF

Tuesday, October 13, 2015

It's a Wrap

Bismillah,
Assalamualaikum and hai!

Yeah its been sooooo long since my last update. A year and a half I guess? Nah, never mind that. Will spazz 'bout that later *speaks with an accent (british preferably)*

How's life? Hectic if you ask me as if I'm the busiest person on the Universe *flips tudung everybody* ;D but sure, you guys did have an amazing life (notice the sarcasm). Muahahaha. Okay. Enough of the babbling thingy.

To be honest, it has been forever since I wrote my last entree and I don't know what I have to write in this entree. It's just there's this comment which pointed out or I'd rather say misses (everybody please slap me on the face) me.. or my updates. Whatever it's just the same.... aaannd again, I'm babbling. Urgh kinda hard to stops it tho.

Okay, should I start with my college life? Well, as I said, it's HECTIC! Unfortunately for us, Diploma in Early Childhood Education's students, our assignments are slightly (a lot ) different than other courses. We have to do role plays, case studies, millions (it's only one or three or five) story books, toys etc etc for children. And the latest one, we need to perform a Puppet Show for children. And again it's awfully great. Oh yeah, sense the mixed feeling I got there people.

Proceed.

My personal life.. Well, it's not my thing to tell my hidden secrets here as if this is my book of life. Hahahaha noob Najwa noob. Lets just say that this is not my greater year. A lot of things happen. I've lost people that I love (my beloved Atuk just passed away 4 months ago and someone) , I've being tested with the greatest test from Him which is something that I can't even imagine happening to me and I even have lost myself due to certain things. But, there's a but. Every clouds have silver lining which is same goes to life. Besides the tests, I've also received a pleasant yet shocking surprise. Have you ever thought of being matched with someone that you don't even know their name? For me, if it was a fairy tale, would I'd rather say gladly accept it as fairy tale always, ALWAYS have happy endings. But come on, this is real life people, it's not some romance novel that you often read whereby, this girl and this boy were being matched and they didn't know each other but in the end, they live happily ever after. I do believe that if we work for it, we may have a happy ending. But you'll never know huh?

So, I guess that is it? I'm still trying to manage my time effectively for studies and blog and netball and families and myself and new families and and and.

p/s: life could be a fairy tale if you work it out, alright? And to somebody out there, if you read this, please notice that I'm sorry and I really wish you're the one but hey, who's us to fight with His destined? To you whom I'll always be remembered.

Salam,
ANAF

Thursday, April 10, 2014

BEEN AWAY FROM HOME ;(

Assalamualaikum guys ;),

Finally, dapat juga update blog yang dah berhabuk ni.. Ni pun kena curi2 masa juga nak update. As you guys read the tittle,(ecewah, tetiba nak speaking ni dah kenapa Najwa? okay, ignored this) bukannya hako berjauhan dengan rumah ke family ke whatever ke sekarang ni. But starting from this June, I'll have to move out from my homeeeee! huwaaaa! *sambil nangis golek2* Haaa.. di dah kenapa budak ni*akulah tu* nak kena pindah ni kaaann??  Nak tahu? Serious nak tahu?* Eheh, macam lah diorang nak tahu..* Ye lah nanti korang bosan pula baca entry kali ni sebab banyak pula soalannya kan. Sebabnya aku kena pindah,.. Jeng Jeng Jeng

Haaaa.. Ni lah sebab penyebabnya... ;) Alhamdulillah dah dapat dah. So lepas ni aku akan bergelar student balik but this time I'm a college student ;) . But but but, I'll miss my home, my family, my bed and the worse is, I'll miss sleeping with my emak! T.T huwaaa.. *yes aku ni anak emak* . So lepas ni aku kena berdikari and tak boleh nak mengharapkan mak je.. And for the record, aku dapat course yang dah lama aku idamkan so takkan nak lepaskan peluang ni and college ni pun dekat je dengan rumah opah, babah and emak so tiap2 minggu boleh balik maa.. Ngehehe*senyum senget* and InsyaAllah ada banyak masa KUT untuk aku update blog aku ni..(hope so) Doa2 kan lah aku berjaya curi2 masa untuk update blog and berjaya survive di college(macam lah teruk sangat bunyinya).

So, aku rasa ni je kut entry kali ni.. pendek sangat kan? Well, aku tak ada idea nak tulis apa lagi. Selain ni, budak2 semua okay. Aku pun dapat survive jaga diorang..

Assalamualaikum,
Najwa ANAF.

Thursday, March 13, 2014

This Is What They Called Surviving!

Assalamualaikum and Hi there!

Firstly, nak minta maaf banyak2 sebab dah janji nak update bulan lepas tapi tak update2. Hadoiii.. Maaf lah ye, saya ni muda tapi tua.. Asyik lupa je memanjang. Ni pun nasib baik buka blog. Eheh, macam lah ada orang nak baca blog ni. Tak apa, tak ada orang nak baca saya cakap sorang2 je lah. HEWHEW.

Bulan yang ketiga! Bulan yang ketiga saya jadi babysitter Hasya and Haidar and of course there's Aqmal. Kadang2 tu stress lah juga, Yelah tak cukup tidur, makan, rehat and I even doesn't have time to read nor write my novels.. Huwaaa.. memang tak siaplah kan novel haku macam ni.. Tapi sometimes, benda ni lah yang paling saya suka. Bila budak2 ni ada 'FIIL' diorang tersendiri. Si hasya, bila mandi suka buat muka and lepas tu suka buat suara tanda dia dah habis B.O . Si haidar, suka menjerit and such a DRAMA KING! Tapi gaya dia kelakar and suka ketawa. Si Aqmal ni, suka memberontak and malas nak belajar tapi dia tersangatlah lurus and jujur orangnya. Kalau sesetengah budak buat salah diorang terus lari, tapi si Aqmal ni datang jumpa saya and mak then mengaku yang dia ada buat salah. And yeah, bila budak2 jujur macam ni, nak marah pun tak jadi. But, kalau dia malas nak belajar memang saya marah dia. Maaf, saya memang strict sikit pasal belajar ni (walaupun saya ni pun pemalas) kalau nak mengajar orang, saya akan pastikan diorang betul2 faham. Tapi mak kata dengan budak2 ni, kena pandai main psychology. Uhuk, tersedak. Macam mana tu?  Mak selalu pesan kalau hari ni kita tegas dengan diorang, esoknya kita kena berlembut dengan mereka. Tak boleh nak 24 Hours mengamuk je dengan diorang nanti hilang takut and respect mereka pada kita. TRUST ME, I've been in this situation bila budak2 dah mula kurang ajar sebab kita asyik marah dia je.. Then kalau dia buat apa2 yang kita rasa bahaya, NEVER SAY NO. BUT, nasihatkan diorang by explain apa akan jadi kalau diorang buat macam tu. Thats are some tips that I get from the oldies (SORRY MAK) .

Okay cerita pasal benda lain pula. SPM Result's DAY is just around the corner! Literally, less than a week! HUWAAAAAA~~ Takutnyaaaa!!!! >.< Risau kalau tak dapat keputusan baik, nanti tak dapat sambung belajar and confirm nanti kena bandingkan dengan cousins yang pandai2 belaka tu. Oh Najwa, relax lah. Let bygone be bygone. Kau dah usaha just TAWAKAL pada Allah SWT . Apa pun result yang kau dapat bukannya dapat menetukan masa depan kau. Semuanya terletak pada takdir. Kalau tak dapat U pun, Kahwin jelah apa ada hal?? HAHAHA.. I wish I could just no to think about it. So, That's all for today cukuplah entri kali ni yang tak berapa nak panjang sebab nak tulis ni pun kena tunggu budak2 tidur sebab hari ni bagi cuti dekat emak.. haha

P/S: To all Batch of 96, GOOD LUCK DEARIES! Remember, what ever the result is, it's not going to change your future. May Allah gives us the best for us! Aamiin.

Assalamualaikum.

Sunday, January 12, 2014

Diary Si Babysitter

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh!

Dear readers, rasanya dah berapa bulan kan saya tak menulis blog kan? No wonder lah blog ni dah bersarang. FUUUUHH~ There you go, dah lari dah semua labah2 yang duk  bertapa dalam blog ni. hehehe.. Okaylah, tamao bebel panjang2 nanti korang semua malas pula nak baca entri ni. Sorry ya!

Dah baca tajuk? Yes, mulai hari ini, detik ini, saat ini, saya bergelar babysitter kepada anak jiran. Baby perempuan, berusia 2 bulan. MASYAALAH! Sangat2 comel. Bernama D***** H****. Saya panggil dia H****. Sorry nama kena sensor. Yelah, takut belaku perkara2 yang tidak diingini. MUAHAHAHA!

Ramai je yang tanya "kenapa pilih nak jadi babysitter?" "kan banyak lagi kerja lain?" "tak teringin ke nak kerja sebelum dapat result SPM?". Ada juga yang cakap "susah tau nak jaga budak." "budak2 ni kena banyak perhatian." "kalau jaga budak, susah nak berjalan tau." and so many more..

Reason yang saya bagi pada diorang senang je, "saya suka budak2 and besides that, ini boleh practise untuk masa depan kalau saya ada anak sendiri nanti. Tak ada lah gelabah". Dan yup, saya kena marah. Haha, benda dah dijangka. Diorang suruh belajar dululah, kerja dulu. Saya tak cakap pun saya nak kahwin awal (kalau boleh nak lah juga), saya just cakap practise sahaja.

H****, pandai buat kening macam Ziana Zain tau! Sama dengan Kak Najwa dia! Yeay, kita ada geng. HUHUHU~ Lagipun H**** ni tak banyak ragam. Tak menangis2 bila saya vacuum rumah.So far so great. ALHAMDULILLAH! Okaylah, rasanya itu je yang boleh saya update. Next time (bulan depan), saya update lagi tentang H**** or tentang saya dapat survive jadi babysitter.

P/S: Novel pertama saya in the making, tak tahu lagi nak masukkan dalam blog atau tak. Pendapat korang? Tolong bagi respond okay?

Assalamualaikum,
NAJWA ANAF.